Sual: Meyve yemekten sonra mı yenir? CEVAP Âdete ve şahsın durumuna göre değişir. Yalnızken önce yemek daha uygun olur.
Sual: Testinin içine bakmadan kaldırıp içmek uygun değildir. Üç litrelik cam şişeleri dikip içmek caiz mi? CEVAP İçi görüldüğü için caizdir.
Sual: Zemzemi ayakta mı içmek lazımdır? CEVAP Evet.
Sual: Zayıflamak niyetiyle aç karnına su içmek caiz mi? CEVAP Evet.
Sual: İşi aksatmamak için ayakta çay içmek caiz mi? CEVAP Evet.
Sual: Zemzemi başı kapalı içmek mi evladır? CEVAP Evet.
Sual: Solak olanın, sol elle yiyip içmesi caiz mi? CEVAP Evet.
Sual: Dudağa bulaşan artığı ekmekle silip yemek caiz mi? CEVAP Evet.
Sual: Dengeli beslenmek için bir yemekte tek gıda mı yemeli? CEVAP Tek gıda sıhhate sebeptir.
Sual: Ekmeği sağ ele, üzüm salkımını da sol ele alıp yemek caiz mi? CEVAP Evet.
Sual: Dışarıda yemeğe gittiğimizde sol ile çatal sağ ile bıçak tutuyoruz ama şeytan sol elle yer, böyle yemenin hükmü nedir? CEVAP
Dışarıda dikkati çekiyorsa yenmesi caiz olur, mekruh olmaz.
Sual: Misafirliğe gidince, önümüze yemek konuyor. İzinsiz başlamanın mahzuru var mıdır? CEVAP Önünüze konduğuna göre, izinsiz başlanabilir. Ancak ev sahibinin başlaması sünnete uygundur. Yahut varsa o kavmin emiri önce başlar. Yahut âlim, fazıl bilinen birisi de başlayabilir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir: (Sofrada yemeğe önce kavmin emiri veya ev sahibi veya kavmin iyisi başlasın.) [İbni Asakir]
Sual: Misafir, yanındaki misafire önüne konan meyve ve yemekten ikram edebilir mi? Evine götürebilir mi? CEVAP Ev sahibinin rızası olduğu anlaşılırsa, caizdir.
Sual: Yabancıların yemek davetinde, el yıkamak dikkati çekecekse, ıslak bir bezle silmek, yıkamak yerine geçer mi? CEVAP
Evet.
Sual: Sokakta toplumun içinde bir şeyler yiyip içmekte mahzur var mıdır? CEVAP Uygun olmaz.
Sual: Ayakta çekirdek, şeker gibi şeyleri yemekte mahzur var mıdır? CEVAP Zaruretsiz, ayakta bir şey yiyip içmemelidir.
Sual: (Az da olsa akşam yemeği yenmeli) deniyor. Böyle bir şey var mıdır? CEVAP Evet vardır. Bir hadis-i şerif meali şöyledir: (Çok az da olsa akşam yemeğini yiyin; çünkü akşam yemeğini terk etmek yaşlanmaya sebeptir.) [Ebu Nuaym]
Sual: Su içerken dikkat edilmesi gereken şeyler nelerdir? CEVAP Su içerken bir solukta içmemeli, üç defada içmeli. Terli iken soğuk su içmemeli, uyku arasında su içmemeli, çok su da içmemeli. Bunların vücuda zararları vardır. Bir hadis-i şerif meali: (Suyu ayakta içmeyin, vücuda zararlıdır. Yalnız abdestten artan su ve zemzemi şerif ayakta içilebilir.) [Ey Oğul İlmihali]
Sual: Çok su içmek zararlı mıdır? CEVAP
Evet, din kitaplarında çok su içmek zararlıdır deniyor. Doktorumuz diyor ki:
Çok fazla su içerse su zehirlenmesi olur, kalb yetmezliği, ödem gelişebilir, her şeyin fazlası zarardır. Böbreklerden atılma hızından daha fazla su alınırsa vücutta birikir. Ödem ve tansiyon yükselmesi yapabilir. Ancak idrar olarak atabiliyorsa problem olmaz. Çıkardığı idrar miktarından 600-700 cc fazla sıvı alınabilir. Adam günde 2 litre idrar yapıyorsa 6 litrede su içerse, bunun bir litresini de ter ve akciğer yolu ile atsa geriye 3 litre sıvı vücutta kalır. Bu da insanın fazla sıvı yüklenmesine ve dolayısı ile dolaşım ve solunum sistemlerinde problemlere yol açar. Çok su içmeyi gerektiren durumlar da vardır.
Sual: Çömelerek su içmek, oturarak su içmek hükmünde midir?
CEVAP
Evet.
Sual: Küçük bardakla su içerken, her bardağı, bir nefeste olmak üzere, üç bardağı peş peşe içmek caiz mi? CEVAP Evet.
Sual: Domuz sütüyle beslenen bir kuzunun etini yemek caiz midir? CEVAP Evet, caizdir. Necaset yiyen hayvanın etinin yenebilmesi için, deve 40, sığır 20, davar 10, tavuk 3, serçe 1 gün hapsedilir. Bir başka kavilde ise, deve ile sığır 10, koyun 4, tavuk 3 gün hapsedilir, yani necaset yedirilmez.
Sual: Altın ve gümüş tozu çikolataların içine konuyor. Muhallebi ve sütlaç gibi yiyeceklerin de üstüne ekiliyor. Bu gıdaları yemek caiz midir? CEVAP Caizdir. Vücuda zarar vermeyen ve necis olmayan şeyleri yiyip içmek caizdir.
Sual: Cünüp olan erkek ve kadının ellerini ve ağzını yıkamadan evvel yemesi ve içmesi mekruh mudur? CEVAP Evet mekruhtur. Hayzlı kadın için mekruh değildir.
Sual: Fasit alış verişle satın alınan kıyma, köfte yapılınca, bunun yenmesi caiz olur mu? CEVAP
Satın alınmasında günah işlenmişse de, malın vasfı değiştiğinden, köfteyi yemek günah olmaz. Bunun gibi, bir kimse, bir tavuk çalıp, etiyle yemek yapsa, çalması haramsa da, malın sıfatı değişince de mülkü olur. Böyle bir yemeği pişirdikten sonra, tazmin etmek [bedelini sahibine vermek] şartıyla, yenmesi, satması veya hediye etmesi, alanın da yemesi, caiz olur.
Sual: (Sağ elle yiyip için; çünkü şeytan, sol eliyle yiyip içer) mealindeki hadise göre sol elle yiyip içmek günah mıdır? CEVAP Peygamber efendimizin, ibadet olarak değil de âdet olarak devamlı yaptığı işlere, zevaid yani âdete bağlı sünnetler denir. Zevaid sünnetleri terk etmek mekruh değildir. Peygamber efendimizin giyiniş şekli, iyi şeyleri yapmaya sağdan başlaması gibi şeyler, sünnet-i zevaiddir. (Redd-ül-muhtar)
Demek ki, sol elle yiyip içmek mekruh değildir. Kasten, özürsüz sol elle yemek sünnete aykırı olur. Unutarak veya bir mazeretle yenirse, mahzuru olmaz. Sağ el meşgulken, sol elle de yenip içilebilir. Çünkü Peygamber efendimiz de, ekmeği sağ eliyle alır, sonra karpuzu sol eliyle yerdi. (Şir’a)
Sual: Haşhaşlı ekmek yemek günah mıdır? CEVAP Günah değildir. Çöreklere konan, haşhaşın tohumudur. Tohumu yağlı bir maddedir, içinde afyon yoktur. Tohumundan, yağ da çıkarılır. Yağında da, posasında da afyon yoktur. Haşhaşın afyon kısmı kapsülünde olur. Bu kısmı da zaten çöreklere konmaz.
Sual: Muhallebinin üstüne dökülen ince gümüşü yemek caiz mi? CEVAP Zarar vermeyen şeyi yemek caizdir. Zarar veriyorsa caiz olmaz.
Sual: Kendi mezhebinde caiz, fakat başka mezhepte haram olan bir şeyi yememek evla değil midir? Mesela tilki eti Şafii’de helal, Hanefi’de haramdır. Şafiilerin de yememesi uygun olmaz mı? CEVAP Elbette diğer mezhepleri de gözetmek müstehab olur, iyi olur. Mesela Şafiiler deniz haşaratı yemese iyi olur. Şafii’de kadına dokunmak abdesti bozar. Hanefiler de kadına dokununca abdest almaları müstehab olur, iyi olur. Almasalar da caiz ama, öteki hak mezheplere de uymak müstehab olur.