Sual: Sirke ve pekmez zamanla şarap haline gelir mi? CEVAP
Hayır, gelmez
Sual: Yemek kaplarını kapalı mı tutmak lazım? CEVAP Gece hiçbir yemeği açık bırakmamalıdır! Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Yiyecek-içecek kaplarını kapatın, yılda bir gece veba iner, kapanmayan kapların içine düşer. Kapayacak şey bulunmazsa, Besmele ile bir çubuğu üstüne koyun.) [Müslim]
Her zaman tertipli, düzenli olmak, temizliğe riayet etmek çok iyi olur. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Kap kacağı yıkamak, evi temiz tutmak, zenginliğe sebeb olur.) [Hatib]
Sual: Kakao likörü bulunan çikolatayı yemek caiz midir? CEVAP Likör, meyve, alkol ve esans karışımından yapılan bir içkidir. Yurtdışından gelen likörlü şeker ve çikolatalar vardır. Bunları yemek caiz değildir. Fakat kakao likörü, likör karışmış kakao değildir. Kavrulmuş kakao çekirdeğinin öğütülerek akıcı hale getirilmiş şeklidir. İçinde alkol yoktur. Türkiye’de, kelimeler üzerinde kavram [mefhum] kargaşası vardır. Birçok kelime yerinde kullanılmıyor. Mesela (Mucize yarattı) diyorlar. Mucize Peygamberlerden başkası için kullanılmaz. Yaratmak da sadece Allah’a mahsustur. Yanlış kelime kullanmaktan sakınmalıdır!
Sual: Kuş veya başka hayvan şeklinde pasta yapmak caiz midir? CEVAP Hayır. Mubahlarda da dine uymakta hayır-bereket vardır.
Sual: Sigara az içince günah olmayınca, bazı otlar var onlar günah olur mu diyorlar, eroinin daha hafifi imiş? CEVAP
Eroin hafif değil, çok kuvvetli uyuşturucudur. Sarhoş etmeyen otları yemekte mahzur yok. Sarhoş edenleri de sarhoş etmeyecek kadar yemek caizdir.
Sual: Portakal, elma gibi meyvelerin kabuğunda alkol olduğuna göre kabuklarından reçel yapmak caiz mi? CEVAP Alkol teşekkül etmeyen olgun bir meyve yoktur. Ekmekde de alkol vardır. Dinimiz bunlara izin vermiştir. Dinin yasak ettiği alkol içilmez.
Sual: Bir hoca, (Bulaşıkları sabaha bırakmak günahtır, fakirliğe sebeptir. Çünkü yarın yaparım diyenler helak olur buyuruluyor) dedi. Doğru mu? CEVAP İmkan varsa her işi zamanında yapmak, yarına bırakmamak iyi olur. Fakat bulaşıkları sabaha bırakmak günah değildir. (Yarın yaparım diyen helak oldu) hadis-i şerifi, tevbe gibi, farz olan ibadetlerle ilgilidir. Yoksa bulaşık yıkamakla ilgili değildir. Fakirliğe sebep olanlar arasında bulaşıkları geç yıkamak diye bir şey yoktur. Hadis-i şerifte, fakirliğe sebep olanlar sayılırken (Çanağı ve çömleği, yıkamadan yemek koymak. Kapkacağı, örtüsüz bırakmak) buyuruluyor. Bulaşıkları sabah yıkayıp temiz olarak konunca mahzuru olmaz. Yemeklerin üstünü açık koymak da uygun değildir. Buzdolabına konunca açık konmamış olur. Yahut örtecek bir şey bulamayan besmele ile bir çubuk bile koysa caizdir.
Sual: Çok et yemek kalbi karartırmış. Bunun ölçüsü nedir? CEVAP Devamlı kırk gün yenirse çok yenmiş olur.
Sual: Ağız kokusu olmasın diye sakız çiğnenebilir mi? CEVAP Evet çiğnenebilir.
Sual: Et üstündeki kan başka ete bulaşırsa necis olur mu? CEVAP Hayır. Akan kan necistir. Akmayan, etteki kan necis olmaz.
Sual: Mentollü mendilde alkol var mı? CEVAP Yoktur.
Sual: Yumurtayı yıkamadan kaynatmak, tavaya kırmak caiz mi? CEVAP Evet. Yıkamak efdaldir.
Sual: İçkili lokanta sahibinin hediye ettiği yemeği yemek caiz mi? CEVAP Caizdir. Çünkü malının çoğu haram değildir.
Sual: Kokmuş et necis mi? CEVAP Değildir.
Sual: Yetiştirme yurdu personeli, yurdun yemeğini yiyebilir mi? CEVAP Yiyebilir. Yetimin velisi onun malından yiyebilir.
Sual: Şifa âyetlerinin fotokopisini suya koyup, suyu içmek caiz mi? CEVAP Evet.
Sual: Mülci ikrah ile şarap içmeyen günaha girer mi? CEVAP Caizliğini bilmeyen, içmeyip öldürülürse şehiddir.
Sual: İthal peynirleri yemek caiz mi? CEVAP Evet.
Sual: Abdest alıp musluktan su içmek, abdestten artan suyu içmek gibi şifa mı? CEVAP Evet.
Sual: (Ben yokken masamın üstündeki şekerden alın) diyorum. Götürmeleri caiz mi? CEVAP Orada yemeleri caizdir. Götürmeleri caiz değildir.
Sual: Çaldığı sütü içtikten sonra, tazmin etse, helal olur mu? CEVAP Evet.
Sual: Kırlarda akarsular, ırmaklar üstü açık olarak akıyor. Bu sular içilir mi, böyle sular ile abdest alınır mı? CEVAP İçine necaset karışmıyorsa üstünün açık olmasının mahzuru olmaz. Genelde akarsu pis olmaz.Hadis-i şerifte, (Rengi, tadı ve kokusu değişmeyen su temizdir, necis değildir) buyuruluyor. (Dürer)
Sual: Zemzem ile çay pişirmek mekruh mu? CEVAP Evet.
Sual: Turşunun içine olgun üzüm salkımı koymak caiz mi? CEVAP Caizdir. Ekmek hamuruna maya koymaya benziyor.
Sual: Evde sular kesilince, içmek, abdest almak gibi bir ihtiyaç için cami avlusundaki şadırvandan su almak caiz midir? CEVAP Caizdir.
Sual: Sütten yoğurt olunca haram olmuyor da, aynı sütten kefir olunca niye haram olsun ki? CEVAP Akıl ve mantıkla din olmaz. (Üzümden pekmez, sirke olunca haram olmuyor da, şarap olunca niye haram olsun) demeye benzer ki, caiz değildir. Mantıkla, kıyasla din olmaz. O zaman, insan sayısı kadar, ortaya din çıkar.
Kısrak sütünden yapılan alkollü içeceğe kımız, inek sütünden yapılana da, kefir denir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir: (İhtimar [mayalanarak alkol teşekkül] etmiş her içki haramdır.) [Ebu Davud]
İslam âlimleri, bu hadis-i şerifi açıklayarak buyuruyor ki:
Bal, incir, arpa, buğday, mısır, darı, erik, kayısı, elma ve benzerlerinden biri soğuk suda durup ısıtılmasa da, alkol teşekkül ederek bira gibi olur. Bira, tadı acı ve keskin olduğu [alkol bulunduğu] için azı da çoğu da, her ne maksatla içilirse içilsin, İmam-ı Muhammed’e göre haramdır, fetva da böyledir. Diğer üç mezhepte de haramdır. Yapıları, bileşimleri aynıdır demek değildir. Çünkü Muhammed aleyhisselam, maddelerin hakikatlerini, fen bilgilerini öğretmek için değil, bunların hükümlerini bildirmek için gönderilmiştir. Kısrak, inek sütleri, mayalanıp, tadı keskin olunca, bira gibi alkollü olur. Kısrak sütünden yapılana kımız, inek sütünden yapılana kefir denir. İçilmesi haramdır. (S. Ebediyye)